Allt du behöver veta om CE-märkning för dina tillverkade produkter

CE-märkning är en förutsättning för att sälja produkter inom EU, men det kan vara förvirrande för tillverkare att förstå vilka regler som gäller och hur man uppfyller dem. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om CE-märkning för dina tillverkta produkter.

Vad är CE-märkning?

CE-märkning är en märkning som visar att en produkt uppfyller de säkerhetskrav som fastställs inom EU. Märket är obligatoriskt för många produktkategorier och betyder att produkten kan säljas inom EU.

Vilka produkter kräver CE-märkning?

Produkter som kräver CE-märkning inkluderar elektriska produkter, medicintekniska produkter, leksaker, personliga skyddsutrustningar, hissar, tryckkärl och många andra. Det är viktigt att kontrollera vilka krav som gäller för din produktkategori för att säkerställa att den uppfyller kraven.

Hur uppfyller jag CE-märkningens krav?

För att uppfylla CE-märkningens krav måste du genomföra en riskbedömning och dokumentera den. Du måste också skapa en teknisk fil med information om produkten och dess överensstämmelse med de tillämpliga EU-direktiven. Slutligen måste du genomföra en intern kontroll av produktionsprocessen och ha en CE-ansvarig person inom företaget.

Hur får jag rätt att använda CE-märkningen?

Efter att ha uppfyllt kraven för CE-märkning kan du använda märket på din produkt och börja sälja den inom EU. Du behöver inte få något specifikt tillstånd, men det är viktigt att se till att din produkt uppfyller kraven för CE-märkning innan du sätter igång med produktionen.

Sammanfattning

CE-märkning är viktigt för att sälja produkter inom EU, men det kan vara förvirrande att förstå vad som krävs för att uppfylla kraven. Genom att genomföra en riskbedömning, skapa en teknisk fil och genomföra en intern kontroll kan du uppfylla kraven och börja använda CE-märkning på dina produkter.