Nytt företag och inga pengar

Det är svårt att starta ett eget företag. Många räknar med att du kommer att gå back under de två första åren innan du har en chans att börja tjäna pengar. Det kan till stor del innebära att du arbetar gratis eller kan endast ta ut en mager lön för att betala räkningarna. Hur överlever du uppstarten ekonomiskt?

Snabblån

Du kan ta snabblån direkt över nätet för att klara räkningar som måste betalas privat. Det gäller dock att du har pengar som kommer in för att kunna betala tillbaka på lånet i en bestämd takt. Tänk också på att undersöka effektiv ränta på lånet så du inte fastnar i ett lån med skyhög ränta.

Ta ut lön

Lär dig hur du ska fakturera för att få ut rätt lön. Det är lätt att vara för snäll i början och erbjuda kunder dina produkter eller tjänster till underpris bara så de ska handla. Säljer du kvalitativa saker produkter ska du inte framstå som en billig butik. Var inte rädd för att ta ut ett skäligt pris för dina tjänster och produkter. Slipa dina argument om någon vill betala mindre.När du har en enskild firma räknas företagets vinst som företagarens lön och du behöver även lära dig hur du skattar för att inte ta ut för stora löner. Gör du en vinst på 300 000 kronor per år kan du som mest ta ut en lön på strax under 14 000 kronor i månaden efter skatter och avgifter är dragna.

Lyft luren

Som enskild firma eller nystartat aktiebolag är du en främling på marknaden. Om du vill få in mer pengar måste du berätta för folk och företag varför de ska handla hos dig. Du behöver alltså lyfta luren och börja ringa runt. Kom på en anledning varför lokaltidningen borde göra ett reportage om dig, annonsera friskt i sociala medier och gratis tidningar. Och lär dig lite mer om hur du säljer din idéer till andra människor och lockar in folk till din sajt eller butik.